SOLO NEAPOLO – NEAPOLITAŃSKA PIZZA NA PSIM POLU
Od piętnastu lat mieszkam na Psim Polu i mogę Wam powiedzieć szczere, to była gastronomiczna pustynia od zawsze. Kiepskie pizzerie, suszarnie, w których nie jadam, jakieś pseudo domowe obiady różnej jakości, kebap, osiedlowe bary, które lepiej było omijać szerokim łukiem. Kilka razy na Rynku Psiego Pola powstawały restauracje, które próbowały zawalczyć o podniebienia mieszkańców tej części miasta, ale bez większych sukcesów. Kiedy na Psim Polu powstała Pizzeria Solo Neapolo zatliła się we mnie nadzieja, że w końcu będzie gdzie zjeść, bez potrzeby ruszania się do centrum miasta. Czy to miejsce warto poznać i odwiedzić, czy jest tam smacznie, czy może konkurować z najlepszymi pizzeriami we Wrocławiu? Czy Psie Pole odkryło w końcu swój włoski smak?
Lubisz włoską kuchnię – sprawdź, gdzie jest pysznie – KLIK
RODZINNA PIZZERIA NA PSIM POLU – WSPÓLNE MARZENIE
Solo Neapolo to taki trochę rodzinny biznes. Maciek rzucił robotę, która nie dawała mu radości i zamarzył o miejscu, które będzie jego, będzie prawdziwe i smaczne. Kto z nas nie fantazjuje, by zrobić podobnie? Rzucić korpo, pobiec za własnymi marzeniami, żyć po swojemu, bez wstydu móc się podpisać własnym nazwiskiem pod tym, co robimy. Zaryzykował i postawił wszystko na jedną kartę. Na wrocławskim Psim Polu otworzył Pizzerie Solo Neapolo. Za takich wariatów trzymamy kciuki!
Z ZIEMI WŁOSKIEJ DO POLSKI
Zanim jednak otworzył własna pizzerię na Psim Polu przez kilka miesięcy szkolił się pod okiem włoskiego mistrza pizzy – Giuseppe. Poznał oryginalne włoskie receptury na ciasto, które samodzielnie modyfikował, zmieniał i dopracowywał szukając idealnego smaku i optymalnej chrupkości. Zanim go odkrył przerobił 300 kilogramów mąki (mocarz :). Sam przygotował zakwas, na którym wyrabia ciasto. Pizza, którą zjemy w Solo Neapolo, zanim trafi na nasze talerze, garuje (czyli powiedzmy wyrasta) od dwóch do trzech dni.
PIZZA Z PIECA OPALANEGO DRWENEM
Nie mogło zabraknąć w Pizzerii Solo Neapolo prawdziwego, pięknego, opalanego drewnem pieca. Bucha z niego gorąc, a pizzą pachnie przecudnie już od samego wejścia. Za każdym razem, gdy ich odwiedzamy uwielbiamy patrzeć w ten ogień zanim placki trafią na nasz stół. Nie wiem czy wiecie, ale temperatura w jakiej wypiekana jest pizza to 450 – 490 stopni. Gorrrąco 🙂
PO PIERWSZE JAKOŚĆ
Maciek stawia na jakość nie oszczędzając na składnikach. Większość dodatków do serwowanej w restauracji Solo Neapolo pizzy to oryginalne, włoskie, certyfikowane produkty najwyższej jakości. Pomidory San Marzano, wędliny (na przykład Prosciutto Crudo, Cotto czy Pancetta) oraz sery (Gorgonzola, Pecorino Romano, Parmezan) mają oznaczenie D.O.P. To skrót od Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Dla Gości restauracji to gwarancja, że dostają produkty najwyższej jakości, oryginalne, lokalne, pochodzące z danego regionu, które spełniły całą masę kryteriów jakościowych podczas ich produkcji. Ciasto powstaje z neapolitańskiej mąki premium Caputo. Do tego świeże, chrupiące warzywa. Lepiej się nie da. Naprawdę.
NEAPOLITAŃSKA PIZZA NIE MUSI BYĆ DROGA
Ceny w Solo Neapolo są zaskakująco przyzwoite i powinny przypaść do gustu mieszkańcom Psiego Pola. Pizze startują od 14 zł za Marinarę a kończą się na 35 zł za pizzę premium z kulką pyszniutkiej Burraty na środku. Średnio zapłacicie dwadzieścia kilka złotych za placek.
W ofercie Solo Neapolo oprócz pizzy możecie także skosztować zup (12 zł), wybrać talerz włoskich wędlin i serów podawany z foccacioą, idealny do dzielenia ze znajomymi (26 zł).
Na deser włoskie klasyki – Panna Cotta i Tiramisu (12 zł) albo Creme Brulee lub domowe ciasto (10 zł). Za słodkości w restauracji Solo Neapolo odpowiada żona Maćka – Kamila. Wspominałam Wam, że to rodzinny biznes, a ona robi to naprawdę dobrze.
Odkryj Wrocław naszym smakiem – sprawdź, jakie miejsca polecamy – KLIK
Do obiadu czekają na Was lokalne piwka albo wina sprzedawane także na kieliszki. W zimniejsze dni polecamy grzane wino albo napary i rozgrzewające herbaty z całą masą fajnych dodatków.
Warto podkreślić, że Solo Neapolo to też restauracja, w której świetnie poczują się dzieciaki, jest tam sporo miejsca do biegania i przygotowany dla nich kącik zabaw.
SOLO NEAPOLO WŚRÓD NAJLEPSZYCH PIZZERII WE WROCŁAWIU !
Solo Neapolo to kulinarna oaza smaku i jakości na Psim Polu. Najlepsze produkty, genialne ciasto. To uczciwa, prosta kuchnia za rozsądne pieniądze.
Nie brakuje w tym miejscu dobrej energii i uśmiechu. Śmiało mogę powiedzieć, że to jedna z najlepszych wrocławskich pizzerii i zdecydowanie dołączy do naszego rankingu. Bywamy tam systematycznie, gdyby nie dieta, którą powinnam trzymać choć odrobinę w ryzach, mogłabym tam jeść codziennie.
Polecamy to miejsce. Odwiedzajcie restaurację Solo Neapolo, jedzcie i przekazujcie znajomym, by wpadli na Psie Pole na prawdziwą, pyszną neapolitańską pizzę z pieca opalanego drewnem, wyborne zupy i pyszne desery. Warto.
Smacznego Kochani
WKO
SOLO NEAPOLO FB https://www.facebook.com/soloneapolo/
ADRES: Kiełczowska 58 / 51-315 Wrocław Psie Pole
OTWARTE: PN. – NDZ. 12.00 – 22.00
Szukasz innych miejsc z pyszną pizzą we Wrocławiu – KLIK
Ps. Podoba Ci się wpis? Znalazłeś tu coś ciekawego, inspirującego, przydatnego? Bardzo się cieszymy! Pokaż nam, że jesteś z nami i że to co robimy ma sens. Polub stronę Wrocław Kobiecym Okiem, udostępnij ją u siebie, zaproś znajomych do polubienia, daj lajka, pokaż serducho. Oznaczaj nas w swoich instastories. Komentuj. To dla nas bardzo ważne. Dziękujemy!