GLUTEN APPETIT – ZNACIE KOGOŚ, KTO NIE KOCHA PIEROGÓW?
Życie bez glutenu byłoby nie do zniesienia, przynajmniej dla mnie. Ja jestem prosta, mączna dziewczyna i choć lubię od czasu kulinarnie zaszaleć testując nowe smaki, podgryźć przegrzebka, wyniuchać trufle czy mlasnąć ozorkiem, zawsze najchętniej wracam do smaków dzieciństwa. A dzieciństwo to prostota, uczciwość i babcine ręce lepiące dla mnie ruskie pierogi, nalewające chochlą kompot z wiśni i truskawek czy podtykające pod nos parujący rosół z wielkimi okami tłuszczu, pływającym w środku mięskiem i makaronem zrobionym własnoręcznie na przywiezionej z NRD maszynce. Brzmi znajomo? Macie podobnie? Jeśli tak i jakimś cudem jeszcze nie trafiliście do wrocławskiej mekki miłośników mącznych cudów Gluten Appetit pora nadrobić.
PIEROGI – NA PRZEKÓR TRENDOM
Gluten to miejsce specyficzne. Trochę poszli na przekór trendom, że wszystko musi być fit, gluten free, no sugar, zdrowe, chude i niskokaloryczne. I bardzo im za to dziękuję, bo choć od czasu do czasu mam zrywy, co by odżywiać się zgodnie z przykazaniami dietetyczki, to jedzenie kocham miłością pierwotna, bezgraniczną i bezwarunkową, a Gluten Appetit przypomina mi o tym przy każdej wizycie.
CO W KARCIE GLUTEN APPETIT ?
PIEROGI kontra PYZY
Bez dwóch zdań za to pokochali ich Wrocławianie. Ruskie z przesmażoną, zeszkloną cebulką lub kwaśną śmietaną to moje must eat prawie przy każdej wizycie. Nie mogę się powtrzymać. Farsz grubo mielony, nie każdemu podchodzi, ale ja uwielbiam. Delikatne, dość cienkie i sprężyste ciasto zamykające całość. Pieróg idealny 🙂 Porcja to 8 sztuk w cenie 17 zł. Nie daje rady zjeść na miejscu, zawsze zabieram do domu, by odsmażyć ja na nocnego głoda. Wiem, to mnie kiedyś zabije, ale nie umiem się oprzeć.
Pierogi z mięsem to moje glutenowe odkrycie. Wypchane po brzegi soczystym, fajnie przyprawionym farszem – porcja 7 sztuk – 19 zł. Jeśli traficie na wersję sezonową na przykład z kaczką bierzcie w ciemno są wyborne.
W pierogowym menu znajdziecie także ciekawostki – zielone pierogi szpinakowe z fetą i sosem z gorgonzoli (19 zł), pierogi z kaszą gryczaną, wędzonym twarogiem i cebulką (17 zł) czy coś na słodko – pierogi z daktylami, ricottą i śmietaną (21 zł).
Co powiecie na pyzy?
Mięsne z cebulką lub z kozim serem, żurawiną, granolą z orzecha włoskiego (25 zł) – to prawdziwy majstersztyk. Nigdy nie lubiłam pyz, kojarzyły mi się z przytytymi ciotkami, które w dzieciństwie ściskały do czerwoności moje policzki w nieskrywaną rozkoszą komplementując mój wygląd określeniem „pyza” 🙁
Te w Gluten Appetit rozpływają się w ustach, są pełne dobra po brzegi, smaczne jak diabli i idealnie okrągłe. Kocham te pyzy, nic nie poradzę. Szczególnie te mięsne, zdaniem Izy to najlepszy obiad serwowany w Gluten Appetit.
Warto podkreślić, że i pierogi i pyzy robione są na miejscu przez ekipę Gluten Appetit. To nie byle jaka garmażerka, tylko porządny, domowy obiad, który naprawdę smakuje bardzo zacnie.
Pierogi całe w kwiatach
Pamiętam moją pierwszą wizytę w Gluten Appetit. Jakież było moje zdziwienie patrząc na talerz pierogów przyozdobiony kwiatami. O co tu chodzi, pomyślałam. Pieróg musi wszak kąpać się w tłuszczu, skwarkach i śmietanie, nie w kwiatach. Cenię przeogromnie miejsca, które zmieniają perspektywę, poszerzają horyzonty i uczą nowego. Gluten Appetit nauczył mnie, że pieróg może leżeć na talerzu z gracją, być zalotny, uroczy i romantyczny. Bardzo fotogeniczny i bardzo instagramowy. Takie pierogi smakują mi jakoś lepiej 🙂
Dobra, do brzegu bo nie przebrniecie przez całość. Co jeszcze sprawia, że Gluten to miejsce wyborne?
ZUPY – w niedzielę rosół musi wjechać na stół
I wjeżdża. W każdą niedzielę serwują go w Glutenie (14 zł). Jest wyborny, Intensywny i aromatyczny, z domowymi kluseczkami, kawałkami mięsa, marchewką i natką pietruszki. Zawsze gorący. Zawsze pyszny. Uwielbiam. Inne zupy serwowane w Glutenie też są pyszne.
Z ziemi włoskiej do Polski
Gluten to także makarony i gnocchi. Ich kopytka z sosie z wołowiną to bardzo uczciwy i syty obiad (28 zł). Tagliatelle serwują w kurczakiem lub klopsikami w pomidorowym sosie (26 zł).
A gdzie kompocik?
Znacie dowcip o Jasiu niemowie? Od dziecka nie powiedział ani słowa, rodzice się trudzili, szukali przyczyny, odwiedzali niezliczoną ilość lekarzy specjalistów. Nic nie pomogło – w końcu wszyscy uznali, że Jasiu nie mówi i kropka, taki jego urok. Pewnego dnia, podczas rodzinnego obiadu Jasiu na cały głos wrzeszczy:
- A kompocik gdzie? Na co matka zdziwiona odpowiada:
- Jasiu to Ty umiesz mówić?
- No umiem
- To czemu przez tyle lat nigdy nic nie powiedziałeś?
- Bo zawsze był kompocik – odpowiedział Jasiu 🙂
I tak to jest kochani, kompocik w Gluten Appetit musi być i kropka (6 zł). Żadna tam cola, soczek czy kawa – kompocik rządzi. Jest zaje…. Podawany w szklance, pełno w nim owoców i smakuje jak ten gotowany przez babcię. Kocham ten kompot.
No dobra możecie zrobić odstępstwo od kompociku jeśli wybierzecie kefir (7 zł). Kefir pasuje do pierogów jak ulał, a ten podawany w Glutenie jest z ogórkami i koperkiem. No miód malina. W prostocie siła.
NOWOCZESNY BAR MLECZNY W INSTAGRAMOWYM WYDANIU
Gluten Appetit to nie tylko uczciwy i smaczny comfort food. To też przemyślane, spójne i przyjazne wnętrze, w którym miło się siedzi, jedzenie dobrze tam smakuje i wszystko w tym miejscu do siebie pasuje. Trochę jakby mleczny bar, ale w nowoczesnym wydaniu. Proste stoliki z ciekawymi krzesłami. Stonowane kolory. Dużo zieleni. Menu w klimacie baru Miś. Bardzo instagramowe i wdzięczne w obiektywie. Myślę, że przypadnie Wam do gustu.
GDZIE JEŚĆ NA PARTYNICACH?
Zapomniałam o najważniejszym. Gluten Appetit ma swój lokal nie tylko na Grunwaldzie, ale także na Partynicach. To część miasta, która w ostatnim czasie gastronomicznie mocno odżyła, jeśli bliżej Wam na Zwycięską Gluten będzie idealnym wyborem. W menu oczywiście to wszystko z czego zasłynęli na Szczytnickiej (pierogi, pyzy, makarony), ale ponadto także nieprzyzwoicie dobre śniadania – pisałyśmy o nich ostatnio w naszym śniadaniowym przewodniku po Wrocławiu
Lokal na ul. Zwycięskiej ma także ciekawą ofertę lunchowo – obiadową. Polecamy ich kopytka z pieczonym żebrem (35 zł) i codziennie inne propozycje dań dnia – my trafiłyśmy na polędwicę wołową w sosie borowikowo – śmietanowym.
Warto też podkreślić, że lokal na Zwycięskiej ma w ofercie alkohole – rzemieślnicze piwa z wrocławskiego Browaru 100 Mostów, wina oraz nalewki. Są też deserki 🙂
NA PIEROGI DO GLUTENU
Gluten Appetit to jedno z naszych ulubionych gastro miejsc we Wrocławiu. Nigdy nie zawodzi. To proste, uczciwe i smaczne jedzenie. Comfort food w najlepszym wydaniu. To dobry serwis i ciekawe wnętrze, przystępne ceny, a przede wszystkim smaki, które znamy, lubimy i za którymi tęsknimy. Bo kto nie kocha pierogów …
Trójmiasto ma pierogarnię Mandu, Wrocław Gluten Appetit. Wygrywają z nimi tylko pierogi od babci Wandzi, ale to już temat na inną opowieść.
GLUTEN APETIT WWW
GLUTEN APETIT SZCZYTNICKA FB
- ADRES: Szczytnicka 54/1b Wrocław
- OTWARTE: PN. – PT. 11.00 – 19.00 / SB. – NIEDZ. 12.00 – 19.00
GLUTEN APETIT ZWYCIĘSKA FB
- ADRES: Zwycięska 20 A Wrocław
- OTWARTE: PN. – PT. 08.30 – 18.00 / SB. 09.00 – 18.00 / NIEDZ. 10.00 – 18.00
Smacznego Kochani
Wasze Kobiece Pasibrzuchy
Ps. Podoba Ci się wpis? Znalazłeś tu coś ciekawego, inspirującego, przydatnego? Bardzo się cieszymy! Pokaż nam, że jesteś z nami i że to co robimy ma sens. Polub stronę Wrocław Kobiecym Okiem, udostępnij ją u siebie, zaproś znajomych do polubienia, daj lajka, pokaż serducho. Oznaczaj nas w swoich instastories. Komentuj. To dla nas bardzo ważne. Dziękujemy!