Novo 2 – restauracja w hotelu Novotel zaprasza na Restaurant Week
Zgodnie z obietnicą podrzucamy Wam relację z drugiej ambasadorskiej wizyty, którą odbyłyśmy w ramach jesiennej edycji Restaurant Week 2018. Tym razem odwiedziłyśmy zupełnie dla nas nowe miejsce, którego pewnie większość z Was też nie zna. Restauracja Novo 2 znajduje się w hotelu Novotel należącym do sieci Accor Hotels. Jesteście ciekawi jak tam karmią ?
Przetestowałyśmy dla Was obie wersje menu przygotowane na Restaurant Week.
Menu mięsne
Przystawka: krem z batatów na mleku kokosowym z chilli, ricottą i kolendrą – smakowity. Delikatny, kremowy, przypomniał nam tegoroczne wakacje w Azji. Do tego ślicznie podany.
Danie główne: konfitowane kacze udko na puree z czerwonej kapusty z suszoną śliwką i grillowanym knedlem. Ciekawa wariacja na temat kuchni staropolskiej. Kaczucha wyborna, mięso rozpływało się w ustach, było soczyste, a skórka na wierzchu chrupiąca, dokładnie tak jak lubimy. Kapucha w nowoczesnym wydaniu nadawała daniu nie tylko kolorytu, ale idealnie podkreślała smak. Grillowany knedel dopełniał całości. Pycha.
Deser: tu niestety pomysł szefa kuchni nie skradł naszych serc ani podniebień. Gruszka marynowana w czerwonym winie z kremem kardamonowym. Całość niestety bez smaku, mdła i niewyraźna. Do tego niespecjalnie apetycznie wyglądająca na talerzu. Mamy nadzieję, że nasze uwagi udało się uwzględnić i Was spotka miła niespodzianka …
Menu wegetariańskie:
Przystawka: sałatka z rukoli i komosy ryżowej ze śliwkami, awokado i dressingiem figowym – tu też nie było smakowych fajerwerków. Komosa jakoś przyćmiła całość. Dressing figowy nie połączył smaków i nie nadał im tonu. Trochę nijakie. Jeśli jesteście uczuleni na orzechy – uwaga na pistacje, które nie zostały wymienione w składzie, ale lądują na talerzu.
Danie główne: filet z okonia morskiego na musie z topinambura i ratatouille z sezonowych warzyw okazał się za to absolutnym strzegłem w dziesiątkę. Ryba była znakomita, subtelnie podkręcona przyprawami. Kolory ratatouille rozpromieniały nie tylko talerz, ale i smak czyniły lekkim i wiosennym. Choć nie przepadam za okoniem ten był wyborny. Jedyne zastrzeżenie zgłosiłyśmy do filetowania.
Deser: Pudding dyniowy na chutney jeżynowym. Smaczny. Lekki. Nie za słodki. Ładnie podany. Choć nie do końca rozumiem, czemu nie bazował na sezonowych owocach. W końcu jesień ma swoje owocowe smaki …
Ogólne wrażenia z odwiedzin pozytywne. Menu bardzo nierówne. Dania główne znakomite, ciężko było nam zdecydować, czy lepsza kaczucha czy okoń. Reszta wymaga dopracowania, mamy nadzieję, że nasze uwagi pomogły kuchni zmodyfikować niedociągnięcia i przygotować dla Was wyborną ucztę.
Jeśli wybierzecie Novo 2 podczas Restaurant Week koniecznie dajcie znać, co się zmieniło i jak Wam smakowało. Bardzo jesteśmy ciekawe Waszych wrażeń.
Przypominamy: tegoroczna edycja Restaurant Week odbywa się pod hasłem Destynacja Restauracja, czyli inspiracje kuchniami z całego świata. 24 wyselekcjonowane wrocławskie restauracje specjalnie na tę okazję szykują degustacyjne menu festiwalowe. Jak co roku za 49 pln dostajecie przystawkę, danie główne w wersji mięsnej lub vege oraz deser. Półtorej godziny na Waszą kulinarną podróż po smakach. Do tego festiwalowy drink gratis. Wszystko to w terminie od 17 do 31 października.
Dajcie znać, które miejsca zdecydowaliście się odwiedzić w tym roku. Jeśli jesteście ciekawi naszych wrażeń z poprzedniej edycji Restaurant Week zapraszamy TUTAJ:
Więcej o festiwalu na stronie: Restaurant Week
Wydarzenie na FB:
A tu podrzucamy Wam linka do rezerwacji stolików we Wrocławiu:
Życzymy Wam samych smacznych podróży podczas Restaurant Week 2018
***
Novo 2
FB: Novo 2
Adres: NOVO Square lounge bar / restauracja hotelowa w hotelu Novotel
Ul. Powstańców Śląskich 7, Wrocław
T: +48 71 722 49 45
***
Ps. Podoba Ci się wpis? Znalazłeś tu coś ciekawego, inspirującego, przydatnego? Bardzo się cieszymy! Pokaż nam, że jesteś z nami i że to co robimy ma sens. Polub stronę Wrocław Kobiecym Okiem, udostępnij ją u siebie, zaproś znajomych do polubienia, daj lajka, pokaż serducho. Poigraj trochę z facebookowym algorytmem. Oznaczaj nas w swoich instastories. Komentuj. To dla nas bardzo ważne. Dziękujemy!
Ania
super potrawy a ich ekspozycja robi smaka 🙂 dziękuje
Wrocław Kobiecym Okiem
Polecamy się. Tyle pysznych miejsc we Wrocławiu. Zdarza Ci się jadać w hotelowych restauracjach?
Wrocław Kobiecym Okiem
Tęsknimy za restauracjami, oby otworzyli już niebawem i byśmy znowu mogli się delektować takimi smakołykami 🙂