fbpx
Art Restauracja
KOBIECE SMAKI

Art Restauracja i Kawiarnia – dobry wybór nie tylko podczas Restaurant Week

Napisane przez
dnia
12 kwietnia 2018

Hotelowe restauracje nie mają łatwo. Często mamy obawy, by wejść do środka. Wydaje nam się, że tam sztywno, zbyt elegancko, za drogo i nie dla nas. Jakże to mylne wrażenie. Art Restauracja to miejsce niezwykłe. Mury z historią, piękną historią. Kuchnię serwują tam smaczną, a klimat tego miejsca, trochę jakby sprzed lat, pozwala nam wspominać dzieciństwo.

Art Restauracja i Kawiarnia – kolejny raz zaprasza nas do siebie uczestnicząc w kwietniowej edycji Restaurant Week 2018. Samo wydarzenie pewnie znacie doskonale. To jedna z tych okazji w roku, kiedy śmielej wychodzimy z domu, wybieramy miejsca mniej nam znane, a przede wszystkim smakujemy dań nieoczywistych, niecodziennie goszczących na naszych stołach.

Art Hotel Restaurant Week

Art Hotel Restaurant Week

W tym roku Art Restauracja i Kawiarnia przygotowała prawdziwą ucztę. W ramach Restaurant Week serwuje 3-daniową kolację. Przystawka: szparagi / melon / miód / śmietana – może sugerować, że na talerzu wylądują szparagi. Dostajemy zupę krem. Trochę żal, bo człowiek po zimie marzy o pysznych, świeżych, chrupiących warzywach. Zupa jednak powinna zadowolić miłośników tego warzywa.  W pierwszej chwili wydawać się może zaskakująca. Delikatny krem ze szparagów połączony z kulkami z melona? Tak. Słony smak przełamany owocową słodyczą. Kremowy. Delikatny. Wyśmienity. Tak sobie myślę, że to mogłaby być też ciekawa pozycja na lato podawana jako chłodnik.

Danie główne w wersji wegetariańskiej: polędwica z dorsza/ ryż arborio/ emulsja z pietruszki/ mini marchew. Ryba rozpływa się w ustach. Połączona z przedziwnie przygotowanym, lekko słodkawym ryżem i warzywami stanowi fajną, lekką i atrakcyjną smakową kompozycję. Nie ma tu ekstrawaganckich smaków ani abstrakcyjnych połączeń. Jest klasyka w dobrym wydaniu.

Art Hotel Restaurant Week

Art Hotel Restaurant Week

Wersja mięsna dania głównego to kurczak kukurydziany / batat / mango / tymianek / imbir. Brzmi egzotycznie, smakuje pysznie i gwarantuję, że wielbiciele łączenia mięsa ze słodkością owoców będą zachwyceni. Mango wyjątkowo słodkie i dojrzałe przypomniało nam ostatnie wakacje w Tajlandii. Od razu zrobiło się słonecznie, pięknie i egzotycznie. Chipsy z batatów cudne, chce się je chrupać. Aż żal, że na talerzu ląduje ledwie kilka sztuk.

Art Hotel Restaurant Week

Art Hotel Restaurant Week

Na koniec nie może zabraknąć deseru. Menu A: tarta serowa / konfitura porzeczkowa / beza / płatki migdałów. Wersja B: beza / marakuja / brzoskwinia. Dużo bezy. Raczej w klasycznym wydaniu. W deserach na plus zdecydowanie to, że nie są zbyt słodkie.

Art Hotel Restaurant Week

Art Hotel Restaurant Week

Art Hotel Restaurant Week

Art Hotel Restaurant Week

Kolacja w Art Restauracja i Kawiarnia zaskoczyła nas mile w każdym wymiarze.  Wystrój pozwala się wyłączyć z miejskiego gwaru i pędu, siadamy, odpoczywamy, rozmawiamy, mamy chwilę dla siebie. Szczególnie polecamy salę ogrodową wypełniona kwiatami. Obsługa przesympatyczna, jak ze starego filmu, nie brak im tradycyjnej kindersztuby, wiedzą kiedy podejść, potrafią zażartować i sprawiają, że gość czuje się zaopiekowany. Nie ma tam młokosów, dla których kelnerowanie to dorywcza praca.

Jedzenie jest proste w dobrym znaczeniu tego słowa, smaczne, połączenia ciekawe i nieoczywiste. Szef kuchni w Art Restauracji Grzegorz Pomietło udowadnia, że z prostych rzeczy można zrobić coś niebanalnego. Wszystko się zgrywa i smakuje dobrze. Nie serwują pierzynek i innych wynalazków coraz częściej  przesłaniających smak i powodujących dezorientację u Gości nowoczesnych restauracji.

Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście, gdzie się wybrać podczas tegorocznej edycji Restaurant Week Art Restauracja to dobra opcja.

Restaurant Week https://restaurantweek.pl/

Kiedy: 18-30.04.2018

Co: popisowe 3 daniowe menu festiwalowe: przystawka, danie główne, deser przygotowane specjalnie na Restaurant Week

Za ile: 49 pln / osobę

Gdzie: Wrocław – 29 selektywnie wybranych restauracji / link do listy restauracji

Rezerwację miejsc w wybranej przez Was restauracji możecie zrobić tutaj: https://restaurantweek.pl/wyszukiwarka/#

Szukasz innego miejsca na Restaurant Week? Zajrzyj TUTAJ

Smacznego

Dajcie znać, które miejsce podczas tej edycji Restaurant Week zdecydowaliście się odwiedzić i jak Wasze wrażenia.

Uściski

Agata & Iza

WKO

Art Hotel Restaurant Week

Art Hotel Restaurant Week

Art Hotel Restaurant Week

Art Hotel Restaurant Week

 

AKTUALIZACJA 26.07.2018

Lato w kuchni zaczyna się wtedy, gdy na talerzach lądują kurki Art Restauracja, Art Restauracja i Kawiarnia – dobry wybór nie tylko podczas Restaurant Week🤪 W Art Hotel Wrocław króluje od końca czerwca nowe, letnie menu! Znajdziecie w nim idealne na tę pogodę chłodniki, lekkie dania główne i przepyszne owocowe desery! Jest kolorowo i pysznie. Testowałyśmy nową kartę. Krem z zielonego groszku przełamany miętową nutą przypomina wakacyjny szaber na babcinych grządkach. Chłodnik z botwinki z gałką sorbetu z młodych buraków genialnie chłodzi w upalny dzień. Szpinakowe tagliatelle z cukinią i bobem to idealnie letnia, zielona, lekka propozycja. Z mięsiw pożarłyśmy pyszny filet z kaczki z jabłkami i leniwymi kluskami. A desery? Jest klasyczne tiramisu, ale i beza z poziomkami! Gdzie w ogóle w tych czasach można dostać poziomki ? Ktoś wie?
Odwiedźcie ich koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowało?

Ciekawi zdjęć? Odwiedźcie nasz Instagram, tam foto nowego, letniego menu Art Restauracji 🙂

Smacznego

WKO

Ps. Podoba Ci się wpis? Znalazłeś tu coś ciekawego, inspirującego, przydatnego? Bardzo się cieszymy! Pokaż nam, że jesteś z nami i że to co robimy ma sens. Polub stronę Wrocław Kobiecym Okiem, udostępnij ją u siebie, zaproś znajomych do polubienia, daj lajka, pokaż serducho. Oznaczaj nas w swoich instastories. Komentuj. To dla nas bardzo ważne. Dziękujemy!

TAGS
TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

ZOSTAW KOMENTARZ

Szukaj
Wrocław Kobiecym Okiem to my
Agata i Iza
Wrocław

Wrocław to nasze miasto. Wybrałyśmy je do życia. Lubimy jego klimat, atmosferę, energie, smaki ... Czujemy się tu jak w domu. Poznajcie miasto naszych zmysłów ...