Ragu Pracownia Makaronu – prawdziwa mekka pastafarian
Macie już serdecznie dość karpia, sałatki warzywnej, barszczu z uszkami i innych świątecznych smakołyków? Jeśli tak wybierzcie coś włoskiego? Tym razem dla odmiany będzie o makaronach nie o pizzy 🙂 A miejsce, które wam pokaże jest niezwykle smakowite … Jest to Ragu Pracownia Makaronu
Kilka miesięcy temu otworzyła się we Wrocławiu na ulicy Sienkiewicza prawdziwa pracownia makaronu o wdzięcznej nazwie RAGU. Plotek i spekulacji przed otwarciem nie brakowało z racji na znane nazwiska, które nad tym projektem pracowały. Nie zważając jednak na sławę kucharza, a raczej z ciekawości, głodu i nieukrywanej miłości do kuchni włoskiej zdecydowałyśmy się wreszcie to miejsce odwiedzić. Jak wrażenia ? Zdecydowanie lepsze niż się spodziewałam. Jest smacznie. Jest przyjemnie. I cenowo akceptowalnie … no ale po kolei.
Karta jest stosunkowo małą i dla mnie to plus – 4 przystawki (13-16zł), 1 zupa – codziennie inna (12 zł), 4 desery (14-16 zł – w tym naprawdę fajne ciastko czekoladowe z lodami i płynną czekoladą w środku). Dania główne to 15 propozycji. Najtańsze kosztuje tylko 12 zł – gnocchi z parmezanem. Najdroższy jest homar – za ten smakołyk koneserzy zapłacą 150 zł. W menu Ragu pracownia makaronu znajdziecie także małże (vongole) oraz krewetki. Średnia cena makaronu to dwadzieścia kilka złotych, co biorąc pod uwagę jakość serwowanych dań jest naprawdę akceptowalne.
My wybrałyśmy na pierwszy raz gnocchi pomidorowe (15 zł) i rigatoni ventricina (23 zł) makaron z cudną kiełbasą przypominającą trochę smakiem chorizo, boczkiem, białym winem, ostrą papryką, pietruszką i parmezanem. Oba dania były wyśmienite. Czuć świeże, dobrej jakości składniki. Makaron zachwyca, choć pamiętajcie, że jest tu robiony naprawdę al dente. Gnocchi idealne takie jak lubię. Wszystko proste i dobrze skomponowane. Pasuje do siebie tworząc kompozycje przyjemne dla podmienienia.
Oprócz standardowego menu znajdziecie także ofertę dnia prezentowaną na dużej, kredowej tablicy. Warto ją obserwować, bo trafiają tam prawdziwe smakołyki.
W ofercie Ragu pracownia makaronu, jest oczywiście cała masa różnych rodzajów makaronu, znajdziecie tu ravioli, tagliatelle, bucatini (takie grubsze spaghetti), wszystko robione świeżo, na miejscu przez ekipę Ragu. Ekspozycja z różnokolorowych makaronów o przedziwnych kształtach jest niewątpliwie atrakcją dla najmłodszych i robi robotę w tym miejscu.
Dostępne są także piwa (m.in. Ragu beczkowe oraz trunki z Browaru Stu Mostów) , przyzwoity wybór win, kawa, herbata, smoothies, soda, świeżo wyciskane soki, lemoniady i kilka alkoholowych koktajli.
Wystrój jest nowoczesny, przyjemny. Restauracja w klimacie fast casual z otwartą kuchnią pozwala zobaczyć serce restauracji i daje gościom poczucie, że wszystko jest robione na ich oczach i nikt nie ma tam nic do ukrycia.
Obsługa przyjazna, zorientowana w ofercie restauracji, pomocna. Czas oczekiwania trochę za długi, szczególnie, że często jest tam pełno ludzi i bez wcześniejszej rezerwacji możecie mieć problem ze znalezieniem wolnego stolika. Warto jednak poczekać bo ekipa Ragu karmi pysznie.
W okolicy nie powinniście mieć problemu ze znalezieniem miejsca postojowego, co jest dużym atutem i przemawia na korzyść tego miejsca. Ja zdecydowanie częściej wybieram ostatnio lokale poza ścisłym Rynkiem, bo mozolne polowanie na parking odbiera mi apatyt i psuje humor.
Z drobiazgów, które warto byłoby poprawić – brakuje na stolikach świeżego parmezanu, którego jestem wielką fanką oraz porządnych młynków z pieprzem i solą.
Rozczarowani mogą być fani makaronowej klasyki – nie znajdziecie tu zwykłego spaghetti po bolońsku, lasagne ani cannelloni w tradycyjnym wydaniu. To zdecydowanie miejsce, które pretenduje, by kształtować kulinarne gusta i rozwijać nasze smaki pokazując inne oblicza pasty.
Warto ich odwiedzić, bo nie tylko nie wyjdziecie głodni, ale i będziecie mieli okazję podróżować po włoskich smakach w najlepszym wydaniu.
Zdecydowanie polecam! Jest rewelacyjnie.
Smacznego kochani
Data powstania wpisu: 26.12.2016
Wolisz Pizzę od makaronu? Polecamy:
Pizza Si lub Pizzeria Ogień Wro
Ragu Pracownia Makaronu
Adres: ul Sienkiewicz 34a / Tel: 574 708 870
Godziny otwarcia: 12.00 – 22.00
Ps. Podoba Ci się wpis? Znalazłeś tu coś ciekawego, inspirującego, przydatnego? Bardzo się cieszymy! Pokaż nam, że jesteś z nami i że to co robimy ma sens. Polub stronę Wrocław Kobiecym Okiem, udostępnij ją u siebie, zaproś znajomych do polubienia, daj lajka, pokaż serducho. Oznaczaj nas w swoich instastories. Komentuj. To dla nas bardzo ważne. Dziękujemy!
Aneszka
Tylko czemu wszystko dzieje się we Wrocławiu. 🙁
Zazdroszczę i pozdrawiam .
Iza
Weekend we Wrocławiu i problem znika 🤗
Paulina Chlosta
Uwielbiam odkrywać nowe miejsca! Super restauracja.
Agata
To prawda. Mekka pastafarian 🙂 Uwielbiamy tam jeść 🙂 Makarony pierwsza klasa. Polecam też zakup do domu!
Młodzi na Dorobku
W tamtych okolicach brak miejsc z dobrym jedzeniem, więc fajnie że coś powstało lepszego niż kebab
Iza
Ojjj nie jest tak złe.. w okolicy jest jeszcze mango mama, czy gluten apetit 😋
Zołza z kitką
Karpia, sałatki warzywnej i tym bardziej barszczu z uszkami to ja nigdy nie mam dość – mogłabym jeść cały rok 😀
Iza
Looo matko 🤗 a dla mnie to nie są zdecydowanie święta na jedzenie. Wole Wielkanoc 😉
Sylwia
Makarony wole raczej tradycyjne 🙂
Iza
Ojjj jak będziesz miała okazje spróbować tych mniej tradycyjnych, nie pożałujesz!! Zapraszamy do Wrocławia ❤️💛💙
Magda
Ojej jak szkoda, że tylko Wrocław :/
Iza
Zapraszamy! Nie tylko na makaron! ❤️💛💙