Gdzie na pizzę we Wrocławiu – 3 najlepsze pizzerie!
Pizza. Chyba żadne inne danie nie przeszło takiej metamorfozy przez ostatnie kilkanaście lat. Kiedyś ogromna, na grubym cieście albo na cienkim placku przypominającym podeszwę, tłusta, ociekająca serem, przeładowana średniej jakości składnikami prosto z puszki.
Dziś to jedno z najchętniej wybieranych przez Polaków potraw. Deklasuje burgery, sushi czy nawet pierogi. To comfort food, który absolutnie uwielbiamy. Pizza neapolitańska, ranty z pękającymi bąblami, przypalone brzegi, pomidorowy, pachnący wakacjami sos, genialne, proste, jakościowe składniki, nieoczywiste połączenia, wyborne oliwy smakowe zamiast ciężkich, sztucznych sosów czosnkowych. Pizza, kto jej nie kocha?
Gdybyśmy miały wybrać jedno danie, które będziemy jeść do końca życia, chyba właśnie na nią padłby nasz wybór. Możemy jeść bez względu na porę dnia – pasuje idealnie na śniadanie, obiad i kolację. Jemy z okazji i zupełnie bez okazji. Pizza po prostu jest dobra zawsze.
Wrocław śmiało można okrzyknąć polską stolicą pizzy. Jest ogrom miejsc, gdzie placki naprawdę smakują obłędnie. I choć wciąż jeszcze sporo jest pizzeri, które z pizzą nie mają wiele wspólnego, to stosunkowo łatwo zjeść we Wrocławiu dobrą pizzę neapolitańską.
Wybrałyśmy dla Was te miejsca, które same uwielbiamy i odwiedzamy najczęściej.
Vaffanapoli

Miejsce, w którym chyba zawsze jest kolejka. Omijajcie w weekendy chyba, że nie straszna Wam godzina czekania na stolik. Poza tym jest przepysznie – nasz numer 1 we Wrocławiu. Piec opalany drewnem.
Włodkowica 13
FB: VaffaNapoli
Cimone – tak smakują Włochy

Restauracja cimone_863_wroclaw to kulinarna perełka Leśnicy. Włoskie klimaty czują jak niewiele miejsc we Wrocławiu. Bez cienia wątpliwości wskakują do naszego TOPu w kategorii pizza, pasta i desery. Pizza neapolitańska na idealnie cienkim, elastycznym cieście. Składniki praktycznie w całości sprowadzane z Włoch, łącznie z warzywami czy lodami. Ich desery to raj dla łasuchów. Cannolli, ptysie, poezja … Wszystko się tu zgadza. Cimone bezbłędnie zabiera nas na kulinarne włoskie wakacje. Jest pysznie i pięknie. Jest atmosfera i klimat
Wielkopolska 72
Mania Smaku

Mają kilka lokalizacji. Mati Maniak to kompletny wariat, uwielbiamy go za całkowity brak hamulców przy tworzeniu nowych smaków. To tam zjecie pizzę z farszem z pierogów ruskich, z fasolka szparagową, ziemniakami i koperkiem czy pizzę z bigosem, dla której totalnie straciłyśmy głowę. Piec opalany drewnem.
ul. Racławicka 13 ; ul. Legnicka 57/s ; Krzywoustego 87b