fbpx
, #FoodMustGoOn
KOBIECE SMAKI

#FoodMustGoOn

Napisane przez
dnia
21 września 2021

Odkrywania nowych restauracji ciąg dalszy – RestaurantClub zaprasza #FoodMustGoOn! Po rekordzie frekwencji na wiosnę, jesienny festiwal najlepszych restauracji już 8-26.09. Blisko 350 restauracji z ponad 30 miast zaprosi Gości na popisowe trzydaniowe menu dostępne tylko podczas Festiwalu. W cenie 59zł (do -50%) znajdzie się też prezent od Partnerów. Trwają rezerwacje w aplikacji https://app.rclb.pl i na www.RestaurantWeek.pl. Festiwal odbywa się formule #zerowaste, zgodnie z filozofią #SzanujJedzenie.

Nie przerywajmy jedzenia!
Najlepsi Chefowie w Polsce przygotowali unikalne trzydaniowe doświadczenia, dostępne tylko podczas Restaurant Week. Polska scena restauracyjna rozwija się wyjątkowo dynamicznie. Dlatego jesiennej edycji Restaurant Week towarzyszyć będzie kampania: #FoodMustGoOn!, której celem jest wsparcie dla przetrwania niezależnej sceny restauracyjnej w warunkach powracających lockdownów. Jej ogólnopolski zasięg ma przypomnieć Gościom, że idąc na wrześniowy Festiwal nie tylko wesprą restauracje, ale też pozwolą im m.in. zebrać środki zapasowe na wypadek zamknięcia. To kolejne działania RestaurantClub (organizator Festiwalu) na rzecz ocalenia lokalnych niezależnych restauracji. Dzięki “Karcie Higieny”, która jest jednym z filarów Restaurant Weeka, RestaurantClub chce podkreślić pełną gotowość restauracji na bezpieczne i zgodne z wytycznymi sanitarno-epidemiologicznymi przyjmowanie Gości.

Najlepsze restauracje we Wrocławiu

Jesienna edycja Restaurant Week potrwa do 26 września. Specjalnie na Festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty. W cenie 59zł, na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Co proponują restauracje z Wrocławia? Sprawdźcie!

  • Enigma Resto Bar
, #FoodMustGoOn

Tradycyjne smaki w nowoczesnym ujęciu to zdecydowanie restauracja. Spróbuj wege menu: Tatar z Wafli ryżowych, sojonez z wasabi, konfitura z cebuli, ocet figowy, ziemia orzechowa i kolendra. Danie główne: Risotto borowikowe z kozim serem, chipsami z buraka, zielonym groszkiem i oliwą tymiankową. W menu mięsnym na przystawkę dostaniecie śledźia na pierniku z gruszką, kwaśną śmietaną oraz kawiorem z gromadnika, a na dania główne: Confitowana Noga z Kaczki ponada z ziemniaczanym gratin, musem śliwkowy oraz chipsem z jabłoni. Na deser w obydwu menu spróbujecie sernika z bergamotką, mleczną czekoladą, chilli, owocami sezonowymi i puderem z bezy. Można się zakochać w tym jedzeniu.

  • Amalfi Cucina Moderna
, #FoodMustGoOn

Amalfi 2.0 czyli stara lokalizacja, ale nowe wnętrze, nowy szef kuchni i nowe pyszne smaki.   Na przystawkę spróbujecie krem z białych warzyw z gorgonzolą i truflą. Na danie główne Szef Kuchni zaproponował – menu wegańskie – domowe ravioli z ricottą, szpinakiem, skórką z cytryny, sosem parmezanowym, świeżymi pomidorami i ziołami. Menu mięsne – domowy makaron amatriciana z guanciale, sosem pomidorowym, pomidorami, pecorino, chilli, świeżą bazylią i rozmarynem. Tutaj należy podkreślić, że wszystkie makarony są ręcznie robione na miejscu w restauracji.  Na deser włoski klasyk tiramisu, w nowoczesnej wersji – ze słonym karmelem.      

  • Hint Food & Dring
, #FoodMustGoOn

Przepiękne wnętrze hotelu Puru i przepyszne menu festiwalowe to duet idealny. Przystawka wspólna dla menu a i b – Krem z białych warzyw i smażone grzyby leśne. Danie główne menu a – Burger rybny z sosem tatarskim. Menu b- pierś z kaczki z puree z daktyli i duszona cykorią. Dasz się skusić?

  • Forum Kulinarne
, #FoodMustGoOn

Młodszy brat znanego i uwielbianego przez Gości Restaurant Week Alyki. W przepięknej lokalizacji na pl. Wolności w odrestaurowanej kamienicy Maxa Berga. Zaskoczą Was nie tylko niebanalną kompozycją smaków, ale także piękną formą podania. Obydwa menu przywitają Was Kremem borowikowym podanym z lodami tymiankowymi, trybulaą, kiełkami groszku wąsatego oraz creme fraiche. Danie główne w menu wegetariańskim to ravioli z truflami, ricottą, gorgonzolą, śmietaną, musem dyniowym i groszkiem cukrowym. W menu mięsnym za to spróbujecie kark wołowy podany z krewetką argentyńską, rozmarynem, selerem, chrzanem i  gnocchi koperkowym. na deser dostaniecie sernik z białą czekoladą, malinami, mirrow glaze jagodowym, crumble orzechowe, mango i owoce sezonowe. Komu pociekła ślinka?

Gospoda Pod Złotą Marią

, #FoodMustGoOn

W gronie wrocławskich restauracji biorących udział w Festiwalu, znajduje się debiutująca Gospoda Pod Złotą Marią. Jeśli chcecie więc przenieść się w czasie do  XV w. i przeżyć wyjątkowe doświadczenie, zdecydowanie jest to adres dla Was!  Chef Kuchni inspiruje się dawnymi recepturami i najlepszymi składnikami. Podczas Festiwalu na naszych talerzach w wersji B znajdziemy m.in. schab z dzika sous-vide w sosie własnym z maślaną kaszą pęczak i modrą kapustą. Danie główne w wersji wege to smażony sandacz z ziołowym masłem, purée z marchewki i sałatką z ogórków małosolnych. Słodkim zwieńczeniem kulinarnej uczty będzie szarlotka z musem jabłkowym i galaretką. Brzmi doskonale? Uwierzcie, że smakuje jeszcze lepiej!

Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Partnerem jesiennej edycji Restaurant Week jest marka Coca-Cola. Wszystkie uczestniczące restauracje otrzymały za darmo napój Coca-Cola Zero Cukru, który będzie sprzedawany za 5 zł. Kwota ta w całości trafi na konto restauracji.

Nie czekaj! Już dziś odkrywaj najlepsze debiutujące restauracje i rezerwuj popisowe dania #SpozaKarty!

TAGS
TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:
2 komentarze
  1. Odpowiedz

    Kwietnik.pl

    6 października 2021

    Dobra akcja, szkoda, że przespałem w tym roku. No nic… idę na kebaba 😛

    • Odpowiedz

      Wrocław Kobiecym Okiem

      17 października 2021

      Nic nie szkodzi, następny festiwal już w Q1 2022 🙂 zachowaj czujność, na pewno będziemy informować wcześniej u nas na socjalach 🙂

ZOSTAW KOMENTARZ

Szukaj
Wrocław Kobiecym Okiem to my
Agata i Iza
Wrocław

Wrocław to nasze miasto. Wybrałyśmy je do życia. Lubimy jego klimat, atmosferę, energie, smaki ... Czujemy się tu jak w domu. Poznajcie miasto naszych zmysłów ...

Najnowszy wpis