Polski fine dining – pysznie, bez zadęcia, inspirująco
Fine Dining Week to bez wątpienia jedno z najciekawszych kulinarnych wydarzeń w ciągu roku. To dwa tygodnie, podczas których precyzyjnie wyselekcjonowane, najlepsze restauracje w całym kraju zabierają nas w niezwykłą kulinarną podróż.
Co to jest ten cały fine dining?

To szansa, by odkrywać zupełnie nowe smaki, poznawać nieoczywiste połączenia, próbować najlepszych, świeżych, lokalnych składników. To okazja, by odczarowywać produkty, które wydają się trudne i których kulinarnie nie potrafiliśmy do tej pory zrozumieć.

Polski fine dining odnajduje swoje zupełnie nowe oblicze. Zarówno w kwestii smaków jak i wszystkiego, co się z nim do tej pory kojarzyło. Staje się prosty, ciekawy, pozbawiony zadęcia i otoczki elitarności. Coraz rzadziej krępują nas idealnie białe, wykrochmalone obrusy. Serwis z większa swobodą opowie nam co kryje się w środku nie patrząc z zażenowaniem, że nie wiemy czym jest foie gras czy amuse – bouche. Możemy pytać, sprawdzać, rozmawiać, może nam nie smakować. To nasz czas na kulinarne doświadczenia.

Niezmiennie to jednak dalej podróż nieoczywista i rozbudzająca naszą kulinarną wyobraźnię. Niezwykłe formy, ciekawe kształty, zaskakujące tekstury, artystyczny sposób podania, feria barw i smaków … To doświadczenie, które się pamięta. To też swojego rodzaju opowieść, w którą zapraszają nas najlepsi szefowie kuchni. Odkrywając przed nami swoją kulinarną wizję i świat ich smaków.
Czy wyjdę najedzony?

Z tym bywa różnie 😛 Jeśli oczekujecie schabowego ze sporą porcją zimniaków fine dininig raczej Was nie zadowoli. Jeśli otworzycie głowy i podniebienia i poszukujecie zupełnie nowych historii. Lubicie eksperymenty i macie w sobie kulinarną ciekawość Fine Dininig Week Was zachwyci.

W tej edycji restauracje biorące z nim udział proponują Gościom między innymi: tatara z daniela, jagnięcinę z kasztanami, polędwicę z dzika, szyjki rakowe czy wędrowną troć. Spróbujecie jak smakuje kawior albo kwiat nasturcji.
Fine Dining Week – Festiwal Sztuki Restauracyjnej

Odbywa się dwa razy w roku, między innymi we Wrocławiu. W tej edycji, która trwa do 13 września, uczestniczą 4 restauracje.
- Mennicza Fusion w Hotelu Granary pod wodzą Łukasza Budzika
- FUEGO w Hotelu Marriott (szef kuchni Krzysztof Rugała)
- ENJOy w Hotelu Platinum Palace (szef kuchni Adam Skwarło )
- Oraz BABINICZ, który znajdziecie w Kompleksie Dworzysko w Szczawnie Zdrój, gdzie kuchnię prowadzi Rafał Grzegorzek

Szefowie kuchni na festiwal przygotowują specjalne, 5-daniowe menu degustacyjne w cenie 129 złotych, które na co dzień nie jest dostępne w ich karcie.
Stoliki zarezerwujecie tutaj: Fine Dining Week
Mennicza Fusion i kulinarne mistrzostwo Łukasza Budzika

Parę dni temu odwiedzałyśmy jedną z restauracji biorących udział w Fine Dining Week’u. Mennicza Fusion wzięła w nim udział po raz pierwszy. Dzięki czemu i my pierwszy raz miałyśmy okazję przetestować kulinarny kunszt ich szefa kuchni – Łukasza Budzika.

Menu było tajemnicą, która nas zaintrygowała. Pomidory smakowały jak egzotyczny owoc. Dynia połączona z Bottargą okazałą się niewyobrażalnie pyszna. Jeżeli schab z kapustą brzmi dla Was jak polski klasyk, który dobrze znacie, to mówię Wam szczerze – nic nie wiecie o schabie z kapustą. No i deser – popcorncotta, którą my przemianowałyśmy na porn cottę. Bo był to jeden z najlepszych deserów jakie miałyśmy okazję jeść. Całość podana na pięknej zastawie w klimatycznym, piwnicznym wnętrzu Hotelu Granary.

Wieczór był pyszny. A tajemnica i wyjątkowość polegały na tym, że składniki, których smak, wygląd, zapach i strukturę dobrze znamy. Szef kuchni przemienił w coś zupełnie nowego, nieoczywistego i zaskakującego.

My z niecierpliwością czekamy na kolejny Fine Dining Week, Wy macie jeszcze okazję zarezerwować stolik w tej edycji festiwalu. Dajcie nam znać, czy lubicie eksperymenty z kuchnią i czy Fine Dining to dla Was coś ciekawego? Czy raczej omijacie szerokim łukiem?
A już w październiku kolejna edycja Restaurant Week – KLIK – relacje z poprzednich edycji.


Ps. Podoba Ci się wpis? Znalazłeś tu coś ciekawego, inspirującego, przydatnego? Bardzo się cieszymy! Pokaż nam, że jesteś z nami i że to co robimy ma sens. Polub stronę Wrocław Kobiecym Okiem, udostępnij ją u siebie, zaproś znajomych do polubienia, daj lajka, pokaż serducho. Oznaczaj nas w swoich instastories. Komentuj. To dla nas bardzo ważne. Dziękujemy!