fbpx
Fine Dining Week - Mennicza Fusion - halibut i ponzu
KOBIECE SMAKI

Polski fine dining – pysznie, bez zadęcia, inspirująco

Napisane przez
dnia
6 września 2020

Fine Dining Week to bez wątpienia jedno z najciekawszych kulinarnych wydarzeń w ciągu roku. To dwa tygodnie, podczas których precyzyjnie wyselekcjonowane, najlepsze restauracje w całym kraju zabierają nas w niezwykłą kulinarną podróż. 

Co to jest ten cały fine dining? 

Fine Dining Week - Mennicza Fusion - Amuse-bouche
Mennicza Fusion – Amuse-bouche

To szansa, by odkrywać zupełnie nowe smaki, poznawać nieoczywiste połączenia, próbować najlepszych, świeżych, lokalnych składników. To okazja, by odczarowywać produkty, które wydają się trudne i których kulinarnie nie potrafiliśmy do tej pory zrozumieć. 

Fine Dining Week - Mennicza Fusion - Amuse-bouche

Polski fine dining odnajduje swoje zupełnie nowe oblicze. Zarówno w kwestii smaków jak i wszystkiego, co się z nim do tej pory kojarzyło. Staje się prosty, ciekawy, pozbawiony zadęcia i otoczki elitarności. Coraz rzadziej krępują nas idealnie białe, wykrochmalone obrusy. Serwis z większa swobodą opowie nam co kryje się w środku nie patrząc z zażenowaniem, że nie wiemy czym jest foie gras czy amuse – bouche. Możemy pytać, sprawdzać, rozmawiać, może nam nie smakować. To nasz czas na kulinarne doświadczenia.   

Fine Dining Week - Mennicza Fusion - Amuse-bouche

Niezmiennie to jednak dalej podróż nieoczywista i rozbudzająca naszą kulinarną wyobraźnię. Niezwykłe formy, ciekawe kształty, zaskakujące tekstury, artystyczny sposób podania, feria barw i smaków … To doświadczenie, które się pamięta. To też swojego rodzaju opowieść, w którą zapraszają nas najlepsi szefowie kuchni. Odkrywając przed nami swoją kulinarną wizję i świat ich smaków. 

Czy wyjdę najedzony? 

Fine Dining Week - Mennicza Fusion - Pomidory i nerkowce
Mennicza Fusion – Pomidory i nerkowce

Z tym bywa różnie 😛 Jeśli oczekujecie schabowego ze sporą porcją zimniaków fine dininig raczej Was nie zadowoli. Jeśli otworzycie głowy i podniebienia i poszukujecie zupełnie nowych historii. Lubicie eksperymenty i macie w sobie kulinarną ciekawość Fine Dininig Week Was zachwyci. 

Fine Dining Week - Mennicza Fusion
Fine Dining Week

W tej edycji restauracje biorące z nim udział proponują Gościom między innymi: tatara z daniela, jagnięcinę z kasztanami, polędwicę z dzika, szyjki rakowe czy wędrowną troć. Spróbujecie jak smakuje kawior albo kwiat nasturcji.   

Fine Dining Week – Festiwal Sztuki Restauracyjnej  

Fine Dining Week - Mennicza Fusion - groszek i skorupiaki
Mennicza Fusion – groszek i skorupiaki

Odbywa się dwa razy w roku, między innymi we Wrocławiu. W tej edycji, która trwa do 13 września, uczestniczą 4 restauracje. 

  • Mennicza Fusion w Hotelu Granary pod wodzą Łukasza Budzika 
  • FUEGO w Hotelu Marriott (szef kuchni Krzysztof Rugała)
  • ENJOy w Hotelu Platinum Palace (szef kuchni Adam Skwarło )
  • Oraz BABINICZ, który znajdziecie w Kompleksie Dworzysko w Szczawnie Zdrój, gdzie kuchnię prowadzi Rafał Grzegorzek
Fine Dining Week - Mennicza Fusion - dynia i Bottarga
Mennicza Fusion – dynia i Bottarga

Szefowie kuchni na festiwal przygotowują specjalne, 5-daniowe menu degustacyjne w cenie 129 złotych, które na co dzień nie jest dostępne w ich karcie.  

Stoliki zarezerwujecie tutaj: Fine Dining Week

Mennicza Fusion i kulinarne mistrzostwo Łukasza Budzika 

Fine Dining Week - Mennicza Fusion - krem z karczocha
Mennicza Fusion – krem z karczocha

Parę dni temu odwiedzałyśmy jedną z restauracji biorących udział w Fine Dining Week’u. Mennicza Fusion wzięła w nim udział po raz pierwszy. Dzięki czemu i my pierwszy raz miałyśmy okazję przetestować kulinarny kunszt ich szefa kuchni – Łukasza Budzika. 

Fine Dining Week - Mennicza Fusion
Fine Dining Week – Mennicza Fusion

Menu było tajemnicą, która nas zaintrygowała. Pomidory smakowały jak egzotyczny owoc. Dynia połączona z Bottargą okazałą się niewyobrażalnie pyszna. Jeżeli schab z kapustą brzmi dla Was jak polski klasyk, który dobrze znacie, to mówię Wam szczerze – nic nie wiecie o schabie z kapustą. No i deser – popcorncotta, którą my przemianowałyśmy na porn cottę. Bo był to jeden z najlepszych deserów jakie miałyśmy okazję jeść. Całość podana na pięknej zastawie w klimatycznym, piwnicznym wnętrzu Hotelu Granary. 

Fine Dining Week - Mennicza Fusion - schab i kapusta
Mennicza Fusion – schab i kapusta

Wieczór był pyszny. A tajemnica i wyjątkowość polegały na tym, że składniki, których smak, wygląd, zapach i strukturę dobrze znamy. Szef kuchni przemienił w coś zupełnie nowego, nieoczywistego i zaskakującego. 

Fine Dining Week - Mennicza Fusion - halibut i ponzu
Mennicza Fusion – halibut i ponzu

My z niecierpliwością czekamy na kolejny Fine Dining Week, Wy macie jeszcze okazję zarezerwować stolik w tej edycji festiwalu. Dajcie nam znać, czy lubicie eksperymenty z kuchnią i czy Fine Dining to dla Was coś ciekawego? Czy raczej omijacie szerokim łukiem?   

A już w październiku kolejna edycja Restaurant Week – KLIK relacje z poprzednich edycji.

Fine Dining Week - Mennicza Fusion - Popcorncotta
Mennicza Fusion – Popcorncotta
Fine Dining Week - Mennicza Fusion - śliwka i miód
Mennicza Fusion – śliwka i miód

Ps. Podoba Ci się wpis? Znalazłeś tu coś ciekawego, inspirującego, przydatnego? Bardzo się cieszymy! Pokaż nam, że jesteś z nami i że to co robimy ma sens. Polub stronę Wrocław Kobiecym Okiem, udostępnij ją u siebie, zaproś znajomych do polubienia, daj lajka, pokaż serducho. Oznaczaj nas w swoich instastories. Komentuj. To dla nas bardzo ważne. Dziękujemy!

TAGS
TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

ZOSTAW KOMENTARZ

Szukaj
Wrocław Kobiecym Okiem to my
Agata i Iza
Wrocław

Wrocław to nasze miasto. Wybrałyśmy je do życia. Lubimy jego klimat, atmosferę, energie, smaki ... Czujemy się tu jak w domu. Poznajcie miasto naszych zmysłów ...

Najnowszy wpis