fbpx
Mama Manousch | Restaurant Week
KOBIECE SMAKI

Restaurant Week wiosna/lato 2020 WIWAT GOŚCIE

Napisane przez
dnia
18 czerwca 2020

Festiwal Restaurant Week w końcu wystartował!

Z niemałym opóźnieniem, bo wiosenna edycja miała się odbyć na przełomie kwietnia i maja. Z wiadomych wszystkim powodów termin został przesunięty. Festiwal Restaurant Week wystartował wczoraj i odbywa się pod hasłem WIWAT GOŚCIE!

Organizatorzy wydarzenia razem z restauratorami chcieliby podziękować Gościom, którzy w czasach pandemii tak licznie zamawiali jedzenie z restauracji do domu, m.in. podczas festiwalu Delivery Week. Jak wynika z badań, większość osób, które zamawiały jedzenie do domu robiły to z jednego powodu – aby wspomóc swoje ulubione restauracje, by przetrwały ciężkie czasy i mogły ich gościć po zakończeniu pandemii. I tu pojawia się Restaurant Week krzycząc WIWAT GOŚCIE – dziękujemy! 

Restaurant Week 2020 - Wiwat Goście!
Restaurant Week 2020 – Wiwat Goście!

Festiwalowa kampania ma zachęcić do powrotu do restauracji osoby niezdecydowane. Pokazać, że już można, że taka wizyta będzie bezpieczna. A żeby tak było Restaurant Week wprowadził Kartę Higieny – czyli zbiór wszystkich zasad po „covidowego” bezpieczeństwa, które restauracje są zobowiązane wprowadzić i przestrzegać u siebie podczas festiwalu. 

25 wrocławskich restauracji w Festiwalu

Mama Manousch
Mama Manousch
Aksameet Bistro
Aksameet Bistro

We Wrocławiu w Restaurant Week bierze udział 25 restauracji, które przygotowują specjalne menu degustacyjne, składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Do wyboru menu A – mięsne, menu B – wegańskie, wegetariańskie lub rybne – zależnie od miejsca, które odwiedzicie. 

Restaurant Week – 3 dania za 49 zł

Mama Manousch | Restaurant Week
Mama Manousch | Restaurant Week

Jak co roku, niezmiennie, udział w festiwalu Restaurant Week kosztuje tylko 49 pln, w prezencie otrzymujecie koktajl festiwalowy Martini Fiero oraz – NOWOŚĆ podczas tej edycji – prezent od sponsora wydarzenia – butelkę Coca Coli. 

Półtorej godziny na Waszą kulinarną podróż po smakach. Festiwal trwa od 17 czerwca do 5 lipca. Rezerwacji dokonywać możecie na stronie festiwalu www.restaurantweek.pl 

Co wyczarują dla Was szefowie kuchni? 

Aksameet Bistro | Restaurant Week
Aksameet Bistro | Restaurant Week

W tej edycji Festiwalu w menu bez wątpienia królują zielone warzywa – bób, szparagi, groszek, brokuły – w końcu lato w pełni. Szefowie kuchni uczą nas, że danie bez ziemniaków też może być sycące i smaczne, a kasze przygotować można na milion sposobów. 

Aksameet Bistro | Restaurant Week
Aksameet Bistro | Restaurant Week

Najbardziej oryginalne potrawy jakie znajdziecie w festiwalowych propozycjach wrocławskich restauracji to ślimaki w Menu Motto, ossobuco wołowe w Pumo di Puglia, czy ozory wołowe w Novo2. 

Mix kuchni i smaków z całego świata.

Mama Manousch | Restaurant Week
Mama Manousch | Restaurant Week

W tej edycji Festiwalu Restaurant Week możecie spróbować kuchni japońskiej odwiedzając OKAMI, odkryć marokańskie smaki w Mama Manousch, poznać kuchnię uzbecką w Samarquand, delektować się śródziemnomorskim klimatem w Pumo di Puglia. Nie zabraknie także polskich smaków w nowoczesnym wydaniu, na które zapraszają Was restauracje: Pod Papugami, Art Restauracja w Art Hotelu czy Menu Motto. 

W ramach degustacji ambasadorskich odwiedziłyśmy dwa bardzo ciekawe i smaczne miejsca: Mama Manousch oraz Aksameet Bistro. A już jako festiwalowi Goście rezerwujemy stoliki w Art Restauracji oraz Pod Papugami. 

Jesteście ciekawi jak nasze wrażenia? 

MAMA MANOUSCH TAGINE & BAR powraca po dłuższej przerwie jako uczestnik Festiwalu Restaurant Week.

Mama Manousch
Mama Manousch

To powrót w wielkim stylu i trochę odmienionej formule. Jako pierwsza restauracja we Wrocławiu przenosi nas na północ Afryki odkrywając przed nami smaki i aromaty kuchni marokańskiej. 

Mama Manousch | Restaurant Week
Mama Manousch | Restaurant Week

Możecie się spodziewać mięs, warzyw i typowych dla tego regionu świata kasz. Są też przyprawy, cała masa przypraw, które zawrócą Wam w głowie. Kminek, świeża kolendra, szafran, mięta, imbir, curry, słodka czerwona papryka, cynamon, kardamon, czarny pieprz, harissa, muskat i charakterystyczna dla kuchni marokańskiej mieszanka ras al hanout, którą tworzy mix 30 ziół i przypraw przeplatanych suszonymi pączkami róż. 

Tadżin z tadżinu

Mama Manousch | Restaurant Week
Mama Manousch | Restaurant Week

Jest także cała kultura jedzenia i gotowania oraz cudnie wielobarwne, charakterystyczne dla Maroko tadżiny. To nie tylko narodowa potrawa w tym kraju (porównywana z polskim gulaszem), ale także gliniane, glazurowane naczynie, w którym się go przygotowuje. 

Pięknie podane jedzenie, cały rytuał odkrywania parujących potraw schowanych w tadżinach daje nam szansę kulinarnej podróży w odległe zakątki świata. 

Mięso rozpływa się w ustach. Warzywa są chrupiące i cudnie kolorowe. Falafele z bobu nawet najbardziej zagorzałych miłośników mięsa zachwycają smakiem. Niespotykane nigdzie indziej chlebki własnej roboty o przedziwnych nazwach dopełniają całości. Czuć egzotykę, a nasza kulinarna ciekawość rozwija się z każdym kolejnym kęsem. 

Mama Manousch | Restaurant Week
Mama Manousch | Restaurant Week

To kuchnia i koncept, który zdecydowanie może zainteresować mieszkańców Wrocławia. Coś innego. Coś ciekawego. Coś pysznego. Jeśli jeszcze nie zrobiliście u nich swojej rezerwacji na Restaurant Week spieszcie się, zostały ostatnie miejsca.    

Mama Manousch
Mama Manousch

MENU A:

  • Szaszłyk z wątróbek drobiowych/ papryka wędzona/ szczypiorek/ dip sezamowy/ msemmen
  • Tagine z wołowiną i suszonymi morelami/ cytryna/ kolendra/ batbout z zielonymi oliwkami
  • Jawhara

MENU B

  • Mini fattoush
  • Tagine z Falafelem z bobu w pomidorach/ kuskus z pietruszką
  • Jawhara

Druga z odwiedzonych przez nas restauracji to AKSAMEET BISTRO 

Aksameet Bistro
Aksameet Bistro

To miejsce, o którym słyszałyśmy sporo, ale nigdy wcześniej jakoś nie udało nam się tam dotrzeć. Skryte w industrialnych zakamarkach ulicy Krakowskiej, w otoczeniu surowych murów i wiekowej cegły oferuje klimat nieoczywisty, trochę magiczny, trochę mroczny, który nam bardzo odpowiada i idealnie nadaje się na randkę czy świętowanie wyjątkowych okazji.

Menu przygotowane przez szefa kuchni Krzysztofa Matuszkiewicza, uczestnika programu TOP CHEF, jest obietnicą którą warto odkryć. Polskie smaki mieszają się tu w ciekawy sposób z azjatyckimi wpływami nadając jedzeniu zaskakujący charakter. 

Aksameet Bistro | Restaurant Week
Aksameet Bistro | Restaurant Week

Raviolo w obu wersjach pyszne. Sos z kurzych łapek jest smakowym majstersztykiem. Kacza pierś przygotowana metodą sous vide, której towarzyszą czereśnie i borówkowa polenta to słodka propozycja dla miłośników mięsa. Falafele skrywające w swoim wnętrzu świeże warzywa, podbite sosem z trawy cytrynowej zdecydowanie zachwycają. Porcje ogromne, to miejsce, z którego nikt nie wyjdzie głodny. Warto więc sprawdzić czy mają jeszcze wolne stoliki na Festiwal.    

Aksameet Bistro | Restaurant Week
Aksameet Bistro | Restaurant Week

MENU A:

  • Raviolo z kurczakiem, curry, sos z kurzych łapek i lubczyku
  • Pierś z kaczki sous vide, czereśnie, polenta z borówkami i kwaśną śmietaną, sos kaczy z kafirem
  • Brownie z coca-colą i konfitowanym rabarbarem

MENU B:

  • Raviolo, beluga, sezonowe warzywa/glace z pomidorami
  • Falafel, prażony pęczak, ciecierzyca, sos z trawy cytrynowej z warzywami sezonowymi, glony wakame, sezam
  • Tartaletka czereśniowa, piana z mleka

A Wy wybraliście już restauracje, które odwiedzicie podczas tej edycji Restaurant Week? Rezerwacje możecie zrobić na stronie www.restaurantweek.pl

Jeśli jesteście ciekawi innych, odwiedzonych przez nas miejsc podczas poprzednich edycji festiwalu zajrzyjcie – Restaurant Week WKO

Ps. Podoba Ci się wpis? Znalazłeś tu coś ciekawego, inspirującego, przydatnego? Bardzo się cieszymy! Pokaż nam, że jesteś z nami i że to co robimy ma sens. Polub stronę Wrocław Kobiecym Okiemudostępnij ją u siebie, zaproś znajomych do polubienia, daj lajka, pokaż serducho. Oznaczaj nas w swoich instastories. Komentuj. To dla nas bardzo ważne. Dziękujemy! 

TAGS
TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

ZOSTAW KOMENTARZ

Szukaj
Wrocław Kobiecym Okiem to my
Agata i Iza
Wrocław

Wrocław to nasze miasto. Wybrałyśmy je do życia. Lubimy jego klimat, atmosferę, energie, smaki ... Czujemy się tu jak w domu. Poznajcie miasto naszych zmysłów ...