fbpx
Restauracja Cherry Lounge & Restaurant
KOBIECE SMAKI

Cherry Lounge & Restaurant – nowoczesna kuchnia z pomysłem /MIEJSCE ZAMKNIĘTE – POWSTAŁ KOKTAJL BAR/

Napisane przez
dnia
17 kwietnia 2018

Już jutro startuje kolejna edycja Restaurant Week. Parę dni temu wrzucałyśmy relację z testów menu festiwalowego w Art Hotel i Restauracja. Tym razem mamy przyjemność przybliżyć Wam smaki jakie specjalnie na te okazję przygotowała Ola Kruk – szefowa kuchni w Restauracji Cherry Lounge & Restaurant.  

Restauracja Cherry to nowoczesne, proste w wystroju miejsce w samym sercu Wrocławia, które na co dzień serwuje kuchnię europejską. Klimat tam sprzyja nie tylko biznesowym lunchom, ale i romantycznym kolacjom czy spotkaniu z przyjaciółmi. Bar z pokaźną kolekcją alkoholi zaprasza na wieczornego drinka.

Menu jakie proponuje nam Restauracja Cherry podczas Restaurant Week w testach wypadło znakomicie.

Przystawki: caviche z dorady, awokado, prażony orzech laskowy, kolendra, papryczka chili, sok z limonki, sos mango, oliwa szczypiorkowa. Ta propozycja akurat nam niespecjalnie przypadło do gustu, za to druga przystawka: pomidor, burrata, mus z czarnych oliwek, kaparów, czosnku i suszonych pomidorów, relish pomidorowy, olej z palonego drewna, olej bazyliowy jest strzałem w dziesiątkę pod każdym względem. Danie wygląda przepięknie. Soczysty, czerwony, wielki, świeży pomidor wypełniony po same brzegi ciekawie zbalansowaną pastą – smakuje wybornie. To bez dwóch zdań ciekawy pomysł doskonale wykonany. Dodatkowo trzeba przyznać, że przystawka jest wielka i naprawdę sycąca. Znając moje upodobanie do pieczywa pewnie podałabym ją z grzanką, ale wtedy mogłoby już zabraknąć miejsca na danie główne. 🙂

Restauracja Cherry Lounge & Restaurant

Restauracja Cherry Lounge & Restaurant

Danie główne – tu zaczyna się prawdziwa kulinarna rozpusta, szczególnie w wersji mięsnej menu. Królik, pieczone kostki ziemniaczane z rozmarynem, puree marchewkowe z syropem imbirowym, bób, groszek cukrowy, szparagi. Eksplozja smaków, królik delikatny, genialny, podany w sposób niestandardowy. Idealne mięso, które zniknęło z talerzy w moment. Zielone, świeże, wiosenne dodatki – bób, groszek, szparagi, wszystko to smakuje obłędnie. Wersja wegetariańska menu to selekcja sałat, hummus marchewkowy, mus migdałowo- ziemniaczany, pasta warzywna z kaszą jaglaną, olej sezamowy, kwiatki 🙂 Kwiatki zawsze mnie bawią w jedzeniu , ale co tam, zjadam, bardziej w ramach eksperymentu i z ciekawości. Choć nie jestem miłośniczką dań wegetariańskich to wygląda pięknie i jest pyszne. Zaskakuje mnogość smaków, które jednak perfekcyjnie się ze sobą komponują. To ciekawy pomysł i niewątpliwie przełamanie tak popularnych w restauracjach mixów sałat podanych po prostu z dressingiem.  Wielki plus za kreatywność i pracę włożoną w wymyślenie i dopracowanie potrawy.

Restauracja Cherry Lounge & Restaurant

Restauracja Cherry Lounge & Restaurant

Deser, na który nie ukrywam czekamy zawsze w trakcie obiadu najbardziej, akurat w tym menu trochę rozczarowuje. Markiza czekoladowa jest ogromna i okrutnie słodka, brak jest finezji i ekstrawagancji. Lody z rabarbaru i cynamonu za to wyborne. Jadłabym same lody 🙂

Menu festiwalowe w Restauracji Cherry to naprawdę uczciwa i ciekawa propozycja. Porcje są duże. Smaki oryginalne. Kompozycje niestandardowe, wszystko pięknie podane. Jedne dania wypadają lepiej, inne troszkę gorzej, ale całość jest obiecująca. Restauracja Cherry dobrze poradziła sobie z wegetariańską wersja menu. Moje serce zdecydowanie skradł jednak królik. Królik rządzi 🙂 Z resztą przekonacie się sami.

Kto jeszcze nie wybrał restauracji na Restaurant Week i nie zarezerwował stolika – ostatnia szansa. Spieszcie się, najlepsze stoliki tak szybko znikają 🙂

Życzymy Wam mega smacznych dwóch tygodni podczas Restaurant Week. Jedzcie, poznawajcie nowe smaki, odkrywajcie niezwykłe miejsca i bawcie się wyśmienicie. Po prostu CHODŹMY DO RESTAURACJI !

Ps. W komentarzach czekamy na Wasze zdjęcia i informacje jakie restauracje wybraliście i jak Wam smakowało?

 

Smacznego

Agata & Iza

WKO

 

Restaurant Week https://restaurantweek.pl/

Kiedy: 18-30.04.2018

Co: popisowe 3 daniowe menu festiwalowe: przystawka, danie główne, deser przygotowane specjalnie na Restaurant Week

Za ile: 49 pln / osobę

Gdzie: Wrocław – 29 selektywnie wybranych restauracji / Cherry Lounge and Restaurant / ul. Kuźnicza 10
Wrocław / T: 690 826 666 / @: restaurant@cherryrestaurant.pl / Otwarte codziennie: 12:00 – 22:00

Rezerwację miejsc w wybranej przez Was restauracji możecie zrobić tutaj. 

 

TAGS
TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:
2 komentarze
  1. Odpowiedz

    Zwinsia

    10 grudnia 2019

    na widok takich potraw aż cieknie ślinka 🙂 wyglądają przepysznie 🙂

    • Odpowiedz

      Wrocław Kobiecym Okiem

      10 grudnia 2019

      To prawda – żal, ze to miejsce się zamknęło. Na szczęście szefowa kuchni gotuje teraz w restauracji Zwycięska 9 – tam możesz ją odwiedzić 👍

ZOSTAW KOMENTARZ

Szukaj
Wrocław Kobiecym Okiem to my
Agata i Iza
Wrocław

Wrocław to nasze miasto. Wybrałyśmy je do życia. Lubimy jego klimat, atmosferę, energie, smaki ... Czujemy się tu jak w domu. Poznajcie miasto naszych zmysłów ...

Najnowszy wpis