fbpx
Dobra Karma Restaurant Week Szanuj Jedzenie
KOBIECE SMAKI

Dobra Karma Restaurant Week Szanuj Jedzenie

Napisane przez
dnia
28 marca 2019

I znowu jest. Razem z nadejściem wiosny co roku przychodzi kolejna edycja jednego z naszych ulubionych kulinarnych wydarzeń! Restaurant Week startuje już 3 kwietnia! Czemu tak bardzo ją lubimy? Bo przynosi na talerze kolory, smaki i powiew świeżości. W tym roku wiosenna edycja festiwalu odbywa się pod hasłem respect food (szanuj jedzenie). Strach pomyśleć, że 1/3 żywności na świecie się marnuje, a my sami średnio wyrzucamy ponad 200 kg jedzenia w ciągu roku. Niefajnie. Restauracje biorące udział w Restaurant Week przygotowują menu zgodnie z zasadą zero waste. My sprawdzamy czy jest smacznie i gdzie warto się wybrać? Na pierwszy ogień wybrałyśmy restaurację Dobra Karma

Dobra Karma, Dobra Karma Restaurant Week Szanuj Jedzenie

Mamy taką zasadę, że podczas Restaurant Week staramy się odwiedzać za każdym razem inne, nowe miejsce, takie w którym nie byłyśmy nigdy wcześniej. Pierwsza rzecz, która bardzo mile zaskoczyła nas w Dobrej Karmie to wystrój. Naprawdę tam przytulnie, nowoczesny, ciepły klimat, sporo zakamarków, w których można się zaszyć i odseparować od pozostałych gości. Przyjemna antresola. Gdzieniegdzie odkryte stare ceglaste mury. Drewniany bar i stoły. Na ścianach lustra optycznie powiększające przestrzeń. Subtelne oświetlenie. Przeszkolona kuchnia pozwala ciekawskim zajrzeć do środka. Do tego fajnie ogarnięta, przyjazna i pomocna obsługa.

Dobra Karma, Dobra Karma Restaurant Week Szanuj Jedzenie

No ale wiadomo najważniejsze jest jedzenie. Dobra Karma przygotowała dla Gości Restaurant Week całkiem zacną ucztę.

Na przystawkę w obu zestawach dostajecie ogórka kompresowanego z jalapeno, maślanką, koprem i rzodkiewką. Niby proste. Niby to tylko ogórek, ale naprawdę powiało świeżością. Fajnie  skomponowany smak, pięknie podane. Takie biało zielony pejzaż okraszony rzodkiewkowo czerwonym akcentem. Od razu mówię proście o łyżkę, bo szkoda coś zostawić na talerzu.

Dobra Karma, Dobra Karma Restaurant Week Szanuj Jedzenie

Danie główne w menu A to mostek wołowy, obłędnie zielone purée z brokuła, pieczony bakłażan i  fondant z selera. Jak to brzmi? Zdradzę Wam, że smakuje pysznie. Porządny kawałek mięsa. Absolutnie nie bójcie się mostka, to naprawdę dobre mięso. Porcja jak na menu degustacyjne jest moim zdaniem przyzwoita. Wszystko pływa w sosie, który jest znakomity. Pycha.

Dobra Karma, Dobra Karma Restaurant Week Szanuj Jedzenie

Trochę ciężko mi ocenić danie główne z menu B, bo absolutnie nie jestem fanką i nie znam się na owocach morza. Na talerzu ląduje kalmar, glazura z miodu i chili, puree z brokuła i topinambur. Spróbowałam. Nie moje smaki. Za to towarzyszącej nam koleżance chyba smakowało, bo talerz oddała pusty :)))

Dobra Karma, Dobra Karma Restaurant Week Szanuj Jedzenie

Został nam do oceny deser. Tu zdecydowanie czuję się specjalistką hehe, bo tyle deserów co ja nie zjadło zapewne wielu z Was J Dobra Karma przygotowała na zakończenie degustacji tartę z mleczną czekoladą musem czekoladowym i solonym karmelem ( miso). W tarcie może się nie udać jedna rzecz. Twardy, nie do pogryzienia spód, który zostawiacie na talerzu, bo nie idzie go nabić na widelec. Spokojnie, w tym przypadku wszystko się udało. To porządny, pyszny choć prawdomównie zabójczo kaloryczny deser, a jego spód był idealnie kruchy. Nie jest to jakaś odkrywcza propozycja, ale łasuchy będą zadowolone. Słodki. Smaczny. Pożarłam do ostatniego okruszka.

Dobra Karma, Dobra Karma Restaurant Week Szanuj Jedzenie

To był bardzo przyjemny i smaczny wieczór. Odkryłyśmy nowe miejsce z bardzo dobrą kuchnią i jestem pewna, że wrócimy tam nie raz.  Co ważne, nie tylko podczas Restaurant Week Dobra Karma szanuje jedzenie. Piszą o sobie, że są kooperatywą pasjonatów gotowania i chyba coś w tym jest. Sezonowa kuchnia, lokalne produkty, wszystko przygotowywane od początku  u nich. Rzemieślnicze piwa z lokalnych browarów, kawa z wrocławskiej palarni Czarny Deszcz, regionalne wina. Brzmi naprawdę ciekawie. Już się nie mogę doczekać, żeby ich odwiedzić ponownie.  Wy macie świetną okazję, żeby poznać to miejsce rezerwując u nich stolik na Restaurant Week tutaj 

Dobra Karma, Dobra Karma Restaurant Week Szanuj Jedzenie

Smacznego kochani.

Aha pamiętajcie karma wraca! Niech do Was wraca tylko ta Dobra Karma 😛

 

Dobra Karma

Adres: ul. Kościuszki 23 / 50-027 Wrocław

Telefon: 71 714 25 99

Otwarte: pn. – pt. 12.00 – 22.00 / sb. – ndz. 09.00 – 22.00

 

 Ps. Podoba Ci się wpis? Znalazłeś tu coś ciekawego, inspirującego, przydatnego? Bardzo się cieszymy! Pokaż nam, że jesteś z nami i że to co robimy ma sens. Polub stronę Wrocław Kobiecym Okiem, udostępnij ją u siebie, zaproś znajomych do polubienia, daj lajka, pokaż serducho. Oznaczaj nas w swoich instastories. Komentuj. To dla nas bardzo ważne. Dziękujemy

TAGS
TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

ZOSTAW KOMENTARZ

Szukaj
Wrocław Kobiecym Okiem to my
Agata i Iza
Wrocław

Wrocław to nasze miasto. Wybrałyśmy je do życia. Lubimy jego klimat, atmosferę, energie, smaki ... Czujemy się tu jak w domu. Poznajcie miasto naszych zmysłów ...

Najnowszy wpis